Grafičke kartice hlađene vodom | Komponente – RAČUNARI I KANCELARIJA

Navikli smo se već na vodena hlađenja za procesore, koja koristimo u situacijama kada želimo da iz dotičnih izvučemo i posljedni atom snage, a da to ne izazove pregrijavanje ili oštećenje. Grafičke kartice su se hladile na manje-više klasičan način, metalnim radijatorom hlađenim od strane jednog ili više ventilatora.


Temperatura GPU kod takve kombinacije nerijetko dostiže, pa i prestiže 70°C. Ovoga puta, pak, predstavljamo nešto novo i neobično: grafičku karticu sa ugrađenih tečnim hlađenjem. U pitanju je MSI GTX 1080 Ti SEA HAWK X, koja je plod saradnje MSI-a i Corsair-a. Rezultat te saradnje je vidljuv ubrzo po istalaciji: veoma je teško postići da temperatura pređe 50°C. Ono što na prvi pogled iznenađuje je da ova kartica i dalje ima klasičan ventilator, ali to ne treba da čudi, obzirom da je on zadužen za memoriju i ragulator napona koji, takođe, isijavaju toplotu. Treba, ipak, imati na umu da se ventilator vodenog hlađenja napaja sa matične ploče umjesto direktno iz kartice, što bi, vjerovatno, bilo elegantnije rješenje.

Kartica ima dva power konektora: 8-pinski i 6-pinski, a preporučena snaga napajanja je 600W, mada ne bi bilo loše imati i malo više, za rezervu, dok je potrošnja same kartice deklarisana na 250W. Količina ugrađene memorije je čak 11GB, a može da podrži (opet čak) 4 monitora. I, kao da sve to nije dovoljno impresivno, podržava displeje u 8K rezoluciji. Naravno, niko i ne očekuje da ovakva kartica zauzima manje od dva slota. Ukratko, mnoštvo mogućnosti i mnogo snage za adekvatnu cijenu, koja, u ovom trenutku, iznosi preko 1000€.

Source link

Možda vam se svidi

More From Author

+ There are no comments

Add yours